Novosti i događanja
———

Naslovna   ›   Incident – prekid rada sustava na dan

Incident – prekid rada sustava na dan
——

17. ožujka 2021.
Dana 15.03.2021. u 20:00 sati desio se incident na bazi podataka serijalizacije lijekova, kako u RH tako i u drugih 12 država EU. S obzirom da je problem razriješen oko 9:15 ujutro drugog dana, nismo slali obavijesti Vama kao korisnicima sustava.

Ukoliko bi se ubuduće dogodio sličan incident sa trajanjem od 4 radna sata ili više, svi krajnji korisnici bi dobili obavijest kao i naknadne obavijesti o stanju u sustavu sve do razrješenja problema.

S tim u vezi podsjećamo na Delegiranu Uredbu kojom je definirano (u članku 29) da: ”… kada su osobe ovlaštene izdavati lijekove stanovništvu zbog tehničkih problema spriječene provjeriti autentičnost jedinstvenog identifikatora i povući ga iz uporabe u trenutku kada se lijekom koji nosi taj jedinstveni identifikator opskrbljuje javnost, te osobe ovlaštene izdavati lijekove stanovništvu evidentiraju taj jedinstveni identifikator te provjeravaju njegovu autentičnost i povlače ga iz uporabe čim se riješe tehnički problemi.”; ovo praktično znači da biste trebali imati u našem informacijskom sustavu ili zapisane na drugi način sve lijekove koje ste izdali za vrijeme dok je sustav bio nedostupan, te ih ‘serijalizirati’ nakon što su tehnički problemi otklonjeni i sustav ponovno dostupan.

HOPAL tim