Dionici
———

Naslovna   ›   Dionici   ›   Ljekarne i bolnice

Ljekarne i bolnice
——

Javne i bolničke ljekarne imaju ključnu ulogu u osiguravanju autentičnosti lijekova koje izdaju pacijentima. Prema Direktivi EU 2011/62/EU, također nazvanoj Direktiva o krivotvorenim lijekovima (FMD), ljekarne u Republici Hrvatskoj moraju provjeriti autentičnost lijekova te ih odjaviti (“deaktivirati”) iz HOPAL-ovog repozitorija, prije izdavanja pacijentima.

Ako jedinstveni identifikator na pakiranju nije usklađen s podacima u repozitoriju će se tijekom provjere autentičnosti lijekova pojaviti upozorenje za određeno pakiranje lijeka. Više informacija o upravljanju upozorenjima možete pronaći u dokumentu Smjernice za EMVO i NMVO dionike.

HOPAL je proveo proces spajanja IT sustava za ljekarne i ostale zdravstvene ustanove koje se spajaju s repozitorijem, ali one neće imati nikakvu obvezu plaćanja naknade HOPAL-u. Ipak, moraju osigurati tehničke preduvjete za provjeru autentičnosti lijekova ugrađivanjem čitača kojim se mogu očitati jedinstveni identifikatori te ažuriranjem računalnih programa koji će omogućiti spajanje na repozitorij.

Za više informacija u vezi funkcionalnosti, mogućnosti pristupa ili operativnosti nacionalnog sustav za provjeru autentičnosti lijekova molimo kontaktirajte HOPAL putem e-pošte .

OBAVIJEST – Produljenje prijelaznog razdoblja rada Hrvatskog sustava za provjeru autentičnosti lijekova do 31.12.2019.

Ministarstvo zdravstva je donijelo odluku o produljenju prijelaznog razdoblja rada Sustava za provjeru autentičnosti lijekova do 31.12.2019., kako bi se omogućio nesmetani rad ljekarni i redovita opskrba lijekova pacijentima.

Tijekom prijelaznog razdoblja, ljekarne će provjeravati autentičnost lijekova sukladno važećim propisima, ali će u slučaju pojave upozorenja prema postojećoj proceduri izdati lijek pacijentu. HOPAL će istražiti uzroke upozorenja i sve potencijalne slučajeve krivotvorenja.

Službeni dopis Ministarstva zdravstva pročitajte u cijelosti u priloženom PDF dokumentu.