Novosti i događanja
———

Naslovna   ›   Serijalizacija lijekova – Hrvatska među vodećima

Serijalizacija lijekova – Hrvatska među vodećim zemljama u uspostavi sustava koji će jamčiti sigurnost lijekova
——

13. srpnja 2018.
Zahvaljujući uspješno provedenim pripremnim aktivnostima HOPAL-a, RH je dostigla i prestigla veći broj europskih zemalja po pitanju spremnosti na serijalizaciju lijekova, te sad kreće u provjeru funkcionalnosti sustava na manjem broju korisnika

Od početka rada u rujnu 2017., Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova (HOPAL) uspjela je dostići ili prestići razinu uključenosti većine ostalih država u EU u projekt serijalizacije, od kojih neke imaju svoje nacionalne organizacije, ekvivalentne HOPAL-u, dulje od dvije godine. Tijekom lipnja Hrvatska se pridružila IT sustavu te postala 12. zemlja EU koja je dobila odobrenje za rad. Time je omogućena provedba provjere funkcionalnosti sustava, koji mora biti spreman za početak rada do veljače 2019.

„Odmah po osnivanju, HOPAL je ostvario izvrsnu suradnju s domaćim dionicima zdravstvenog sustava s ciljem lakše implementacije cijelog projekta. Nizom edukativnih radionica, u koje su uključeni svi sudionici ovog projekta – predstavnici proizvođača lijekova, predstavnici veledrogerija, bolničkih sustava, javnih ljekarni te predstavnici ministarstva zdravstva, pomno se prati napredak implementacije projekta i ubrzano priprema završna faza. Nakon opsežnih priprema, spremni smo na provedbu pilot projekta implementacije nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova“, istaknula je Morana Dostal, izvršna direktorica HOPAL-a, dodavši kako „Hrvatska želi biti predvodnica u borbi protiv krivotvorenih lijekova i time doprinijeti europskoj zdravstvenoj politici“.

Podršku projektu serijalizacije pružilo je i Ministarstvo zdravstva, čiji su predstavnici istaknuli kako rade na spremnosti bolnica za priključenje u sustav.

Znajući da je svaki drugi lijek kupljen putem interneta krivotvoren, a količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu raste iz godine u godinu, Europski parlament i Europska komisija usvojili su 2011. Direktivu o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EU) koja obvezuje sve sudionike lanca opskrbe lijekova da od 9. veljače 2019. uvedu sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja vanjskog pakiranja lijeka i jedinstvenog identifikatora koja se stavljaju na svaku kutijicu lijeka koji se izdaje na recept. To u praksi znači da će svaki pojedini serijalizacijski broj kutije lijekova koji se izdaju na recept, pa tako i u Hrvatskoj, biti unesen i dostupan u Europskom sustavu za provjeru autentičnosti lijekova, kao i u nacionalnoj bazi podataka, te će u svakom trenutku biti moguće provjeriti njegovo porijeklo, odnosno autentičnost lijeka. Cilj projekta je spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u fokus zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata.

Visoke zahtjeve informatičkog sustava HOPAL je ispunio suradnjom s tvrtkom Solidsoft Reply, čime je omogućen jednostavan pristup i usklađenost s Europskim središtem za provjeru autentičnosti lijekova (EMVS). Upravo se tamo godišnje obrađuje oko 10 milijardi podataka o proizvodima i pakiranjima lijekova, koji su potom dostupni u Nacionalnim sustavima za provjeru autentičnosti lijekova kako bi se mogla provjeriti autentičnost svakog lijeka, neovisno o zemlji EU u koju je isporučen.
U nadolazećem razdoblju posebna će se pažnja posvetiti završetku implementacije svih funkcionalnosti Nacionalnog sustava za provjeru autentičnosti lijekova (NMVS), te organiziranom provođenju priključenja svih krajnjih korisnika, najkasnije do kraja 2018.