Sustav provjere autentičnosti lijekova
———

Naslovna   ›   Sustav provjere autentičnosti lijekova   ›   Sigurnost pacijenata

Sigurnost pacijenata
——

Od veljače 2019. lijekovi stavljeni na tržište će morati imati sljedeće sigurnosne oznake:

1. zaštitu od otvaranja (slično onomu što vidite na kartonu mlijeka) koja dobavljaču jamči da proizvod nije bio otvaran. Takve su zaštite već uobičajene na mnogim lijekovima, ali će ubuduće biti obvezne za većinu lijekova,

2. poseban dvodimenzionalni barkod koji sadržava informacije o lijeku, poznate kao jedinstveni identifikatori. U tom će barkodu biti sadržan kod proizvoda, serijski broj, broj serije i roka valjanosti.

Detaljni su tehnički zahtjevi za jedinstvene identifikatore i baze podataka ili „repozitorije“ u kojima će oni biti pohranjeni utvrđeni Delegiranom uredbom Komisije (EU) 2016/161 (također poznata kao „Delegirana uredba“).

Delegiranom uredbom utvrđen je rok provedbe do 9. veljače 2019., a proizvođači se moraju pobrinuti da lijekovi stavljeni na tržište nakon ovoga datuma imaju potrebne sigurnosne oznake.

Za više informacija pogledajte stranicu Safety Features for Medicinal Products for Human Use.

Poziv na sudjelovanje - Business Forum

Poziv na sudjelovanje - Business Forum: Visegrad Group countries + Croatia and Slovenia Medicines Verification Business Forum, 15.11.2018. Zagreb.

Pročitajte više

Dopis dionicima

Osnovna metoda borbe protiv krivotvorenja u EU i zaštite legalnog lanca opskrbe lijekovima jest sveobuhvatni sustav verifikacije uveden Direktivom o krivotvorenim lijekovima (FMD).

Pročitajte više

O HOPAL-u

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova neprofitna je organizacija koje predstavlja razne dionike, i nositelje odobrenja za stavljanje lijeka...
Pročitajte više

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebna određena informacija, rado ćemo komunicirati s vama putem ili putem sljedeće kontakt forme. Kako bismo vam uspješno odgovorili na poruku, ispunite sva polja kontakt forme i upišite rezultat zbroja u 'captcha' polje radi zaštite od neželjenih poruka:

6 + 13 =

© 2018 HOPAL

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova
Radnička 80, 10000 Zagreb, Croatia
T +385 (0)1 5625 759
F +385 (0)1 5625 760
E