Sustav provjere autentičnosti lijekova
———

Naslovna   ›   Sustav provjere autentičnosti lijekova   ›   Krivotvoreni lijekovi

Krivotvoreni lijekovi
——

Što su „krivotvoreni lijekovi“?

Krivotvoreni lijekovi su lažni lijekovi koji se predstavljaju kao pravi, odobreni lijekovi. Termin „krivotvoren“ odnosi se na sve oblike krivotvorenja, dok se termin „lažan“ konkretno odnosi na povredu prava intelektualnog vlasništva. Krivotvoreni lijekovi mogu sadržavati sastojke, uključujući aktivne sastojke, koji su loše kvalitete ili pogrešno dozirani – bilo previše bilo premalo. Budući da nisu bili propisno ocijenjeni provjerom kvalitete, sigurnosti i djelotvornosti – kako je propisano strogim procesima EU-a za odobravanje lijekova – mogu biti štetni za zdravlje bolesnika koji ih uzimaju. Kako krivotvorine postaju sve rafiniranije, tako se u EU-u svake godine povećava rizik od dolaska krivotvorenih lijekova do bolesnika.

Do danas su jedini lažni ili krivotvoreni lijekovi otkriveni u Hrvatskoj kupljeni na ilegalnim internetskim stranicama. Međutim, prijavljeni su krivotvoreni lijekovi koji dolaze iz legitimnih opskrbnih kanala ostalih zemalja uključujući Norvešku i Ujedinjenu Kraljevinu, pa se stoga ovaj rizik ne može zanemariti.

Kako se Direktivom o krivotvorenim lijekovima rješava ova prijetnja?

Europska je unija 2011. donijela zakonski propis – poznat kao Direktiva o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EU) – koji se odnosi na sprječavanje unosa krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac i u konačnici njihovog dolaska do bolesnika u Europi. Mjere kojima se ova prijetnja rješava obuhvaćaju:

  • zahtjev u skladu s kojim pakiranja lijekova moraju imati posebne sigurnosne oznake u obliku zaštite od otvaranja (npr. zaštitna folija, kapica sa zaštitom) i barkod koji sadržava „jedinstvene identifikatore“ (uključujući serijski broj) radi omogućavanja provjere autentičnosti pakiranja prije njegova izdavanja,
  • zajednički logo koji se upotrebljava u cijeloj EU-u za identifikaciju legalnih dobavljača lijekova na internetu, koji olakšava njihovo razlikovanje od ilegalnih dobavljača.

Poziv na sudjelovanje - Business Forum

Poziv na sudjelovanje - Business Forum: Visegrad Group countries + Croatia and Slovenia Medicines Verification Business Forum, 15.11.2018. Zagreb.

Pročitajte više

Dopis dionicima

Osnovna metoda borbe protiv krivotvorenja u EU i zaštite legalnog lanca opskrbe lijekovima jest sveobuhvatni sustav verifikacije uveden Direktivom o krivotvorenim lijekovima (FMD).

Pročitajte više

O HOPAL-u

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova neprofitna je organizacija koje predstavlja razne dionike, i nositelje odobrenja za stavljanje lijeka...
Pročitajte više

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebna određena informacija, rado ćemo komunicirati s vama putem ili putem sljedeće kontakt forme. Kako bismo vam uspješno odgovorili na poruku, ispunite sva polja kontakt forme i upišite rezultat zbroja u 'captcha' polje radi zaštite od neželjenih poruka:

10 + 5 =

© 2018 HOPAL

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova
Radnička 80, 10000 Zagreb, Croatia
T +385 (0)1 5625 759
F +385 (0)1 5625 760
E