O HOPAL-u
———

Naslovna   ›   O HOPAL-u   ›   Čime se bavimo

Čime se bavimo
——

HOPAL je neprofitna organizacija koju je osnovala grupa dionika iz opskrbnog lanca lijekovima u Hrvatskoj (proizvođača lijekova, veledrogerija i ljekarnika) za uspostavljanje i održavanje Hrvatskog sustava za provjeru autentičnosti lijekova.

Osnivanje HOPAL-a uređeno je zakonskim propisima EU-a/EGP-a. Točnije, Direktivom o krivotvorenim lijekovima (Direktiva 2011/62/EU) uveden je zahtjev u skladu s kojim sva pakiranja lijekova koji se izdaju na recept moraju imati poseban barkod koji sadržava jedinstvene identifikatore, koji će omogućiti provjeru autentičnosti pakiranja dok ono prolazi kroz opskrbni lanac lijekovima i prije njegova izdavanja bolesniku.

Detaljni će podaci o jedinstvenim identifikatorima svakog pakiranja biti pohranjeni u nacionalnoj bazi podataka („repozitoriju“). Proizvođači lijekova i nositelji odobrenja za stavljanje lijeka u promet imaju obvezu osnovati i financirati neprofitni pravni subjekt koji će održavati takav nacionalni repozitorij. U Hrvatskoj će tu funkciju imati HOPAL.

Poziv na sudjelovanje - Business Forum

Poziv na sudjelovanje - Business Forum: Visegrad Group countries + Croatia and Slovenia Medicines Verification Business Forum, 15.11.2018. Zagreb.

Pročitajte više

Dopis dionicima

Osnovna metoda borbe protiv krivotvorenja u EU i zaštite legalnog lanca opskrbe lijekovima jest sveobuhvatni sustav verifikacije uveden Direktivom o krivotvorenim lijekovima (FMD).

Pročitajte više

O HOPAL-u

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova neprofitna je organizacija koje predstavlja razne dionike, i nositelje odobrenja za stavljanje lijeka...
Pročitajte više

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanja ili vam je potrebna određena informacija, rado ćemo komunicirati s vama putem ili putem sljedeće kontakt forme. Kako bismo vam uspješno odgovorili na poruku, ispunite sva polja kontakt forme i upišite rezultat zbroja u 'captcha' polje radi zaštite od neželjenih poruka:

13 + 15 =

© 2018 HOPAL

Hrvatska organizacija za provjeru autentičnosti lijekova
Radnička 80, 10000 Zagreb, Croatia
T +385 (0)1 5625 759
F +385 (0)1 5625 760
E